Hleb koji konzumiraju deca i studenti u Novom Sadu, a putem kuhinje "Radosnog detinjstva" i studentskih menzi, prepun je soli i predstavlja realnu opasnost po zdravlje.
Ne znam za so, ali bih voleo pravu istinu o kolicini i procentu secera u hlebu ns i Srbije....
Ovo ce malobrojni znati jer je cinjenica iz knjige, ali davno po pravilnom sastavu crnog(nekadasnjeg) hleba je bilo 50% secera i 10% masti u hlebu. A danas deluje da je mnogo sladji hleb jer recimo ne pravi masu u crevima tj. kao da nema vlakana, ovo je prakticno provereno vise puta.
Drugo izgleda da prouzrokuje gorusicu, cak i kad se nije mnogo jeo, a nije se jelo nicega ni slatkog u toku dana...!!
AKO JE VISE SECERA u hlebu onda tokom vise godina svakodnevnog unosa takvog hleba se moze prouzrokovati vise secerne bolesti!!!
Bilo bi bolje da pišete o čipsu nego o navodno presoljenom hlebu!! Za hleb se po pravilniku i ne traži sadržaj soli ...a moglo bi se i mnogo mnogo više pričati o drugim sastojcima hleba...
Kada zamesiš hleb i znaš šta si stavio od sastojaka,onda ne brineš.....probajte,ukus čarobnan a zdrav.....
Retko gde stavljamo so,tako smo navikli tako volimo
Mislim da se u hleb dodaju gore stvari od soli. Takodje i u ostatak hrane. Svako ko tvrdi da uzimamo antibiotike na svoju ruku neka se obrati mesarima. Za suhomesnate stvari idite do Segedina i Temisvara. Ukusnije jeste, a ja sam krenuo u tamo ui pazar kada su bili jeftiniji od nasih. Nedavno sam kritikovan zbog isticanja njihovih cene, priznajem ne znam kako se krecu nase cene jer godinama izbegavam zbog sigurnosti mojih u kuci i mene kupovinu tih namirnica kod nasih trovaca. NATO nas je trovao 1999. al do tada i posle su krivi nasi.
ok ali ta so je mala maca u odnosu na ....otrove koje selci kupuju na crno, sipaju bez mere, tako da sve sto zdravo kupis na pijageru je ZDRAVO OTROVNO, a problem broj 1. je sto su tajkuni iskoristili potkupljivost dosovaca pa je medj prvim propisima bila dozvola uvoza mesnog otpada, pa kad su se razmahali mesarski tajkuni...dobismo virsle,salame,pastete koji isto izgledaju i istom brzinom pocrne (uprkos svoj hemiji unutra) a kucici u sirokom luku obilaze te delikatese, sta sa tim moze li kakva analiza, upozorenje, koliko i ko otpad uvozi, ..nista, ok dobro
Prejodirani sigurno nismo. To pokazuju bolesti štitne žlezde kod nas. Organizam izbacuje višak joda. Kalijum jodid koji se dodaje nije jeftini i ra zarliku od zapada, kod nas se teško nalazi.
Količina potrebne soli zavisi od toga koliko se ko znoji i izbacuje minerale.
Ljudi sami dosoljavaju, jer se naviknu na prejak ukus soli.
Pekari ne sole, jer štede so i postoje ljudi sa visokim pritiskom koji to neće.
Definitivno, imao većih problema od soli.
Trulo obrađeno meso, antibiotike, hormone, dodatke za oticanje mesa.... ko bi sve pobrojao.
Upravo smo u porodici konstatovali da ne vredi baš ništa da uzimamo od mesnih prerađevina, jer je BEZOBRAZLUK prerađivača narastao do te mere, da ništa nije za jelo.
Ono što oni nazivaju parizerom, šunkaricom, alpskom salamom ne bi prošlo nijednu pravu
zdravstvenu inspekciju.
Tu nas truju.
A šta jesti u ovom lideru regiona, gde je sve što ima zdravstveni smisao preskupo za bedne plate?
Bio sam jednom u restoranu koji sprema hranu za ns vrtice i pravo je cudo da se do sada niko nije otrovao tolika nehigijena da vam nemogu opisati pri tome ta kuhinja ne ispunjava uslove ni za svinjac .Tako da me ovo ne cudi za hleb .
Lekari upozoravaju da je dnevno dozvoljeno unos 5 gr. soli dnevno. U svim industrijski obrađenoj hrani nalazi se so kao konzervans ili pojačivač ukusa. Ako svi znamo da su proizvođači u obavezi da koriste so za ljudsku ishranu moraju da znaju da je ova so jodirana. Dakle mi unosimo više joda nego što nam je potrebno. Drugim rečima prejodirani smo i to je isto opasnost kao i prevelik unos soli.
Da problem je so u hlebu.Nije problem sto deca jedu (kao i svi mi),milion aditiva u hrani,sto ne znamo poreklo namirnica,sto ne znamo kolicinu aflatoksina u mleku i sve ostalo.Glupost
Valjda racunaju da su mladi aktivniji, jaci i izdrzljiviji, pa im nece smetati? A ni dodatni jod nece skoditi... kao Spartanci iz filma, ko ne moze da izdrzi, sa litice ga baciti :)
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Alarmantna količina soli u hlebu koju jedu novosadski mališani i studenti
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Novi Sad
•18.01.2018.
•14:40 > 07:20
Komentari 22
jedan
Ovo ce malobrojni znati jer je cinjenica iz knjige, ali davno po pravilnom sastavu crnog(nekadasnjeg) hleba je bilo 50% secera i 10% masti u hlebu. A danas deluje da je mnogo sladji hleb jer recimo ne pravi masu u crevima tj. kao da nema vlakana, ovo je prakticno provereno vise puta.
Drugo izgleda da prouzrokuje gorusicu, cak i kad se nije mnogo jeo, a nije se jelo nicega ni slatkog u toku dana...!!
AKO JE VISE SECERA u hlebu onda tokom vise godina svakodnevnog unosa takvog hleba se moze prouzrokovati vise secerne bolesti!!!
Domaćica
novosadjanka
Retko gde stavljamo so,tako smo navikli tako volimo
Hadus
Nervirach
Ioiy
/
neki monopol je u pitanju.
jos simptoma koji kazu da tu nema jos ni p od pridruzivanja
Gladius et anus
bajjj
mrva
Mozda
Teorija zavere: da nije neko od aktuelnih politicara otvorio pekaru?
Davico
deda
Limanac
Količina potrebne soli zavisi od toga koliko se ko znoji i izbacuje minerale.
Ljudi sami dosoljavaju, jer se naviknu na prejak ukus soli.
Pekari ne sole, jer štede so i postoje ljudi sa visokim pritiskom koji to neće.
Definitivno, imao većih problema od soli.
Trulo obrađeno meso, antibiotike, hormone, dodatke za oticanje mesa.... ko bi sve pobrojao.
Upravo smo u porodici konstatovali da ne vredi baš ništa da uzimamo od mesnih prerađevina, jer je BEZOBRAZLUK prerađivača narastao do te mere, da ništa nije za jelo.
Ono što oni nazivaju parizerom, šunkaricom, alpskom salamom ne bi prošlo nijednu pravu
zdravstvenu inspekciju.
Tu nas truju.
A šta jesti u ovom lideru regiona, gde je sve što ima zdravstveni smisao preskupo za bedne plate?
Teča
Rade
025
novosađanin
2123
Hm
Anonimus
Osoba M
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H